Żywność a zdrowie człowieka
28.54 zł | |
Rabat: | 9.26 zł |
Cena katalogowa: | 37.80 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 28.54 zł |
Dostępność: 100
Czas realizacji:
72 godziny
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Żywność a zdrowie człowieka
Autorzy | red.Jan Fiedurek |
---|---|
Format | B5 |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Redakcja | Fiedurek Jan |
Rok wydania | 2021 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | UMCS |
Kod EAN/ISBN | 9788322794647 |
Liczba stron | 240 |
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autorów
Autorzy | red.Jan Fiedurek |
---|---|
Format | B5 |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Redakcja | Fiedurek Jan |
Rok wydania | 2021 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | UMCS |
Kod EAN/ISBN | 9788322794647 |
Liczba stron | 240 |