Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
9.37 zł | |
Rabat: | 1.63 zł |
Cena katalogowa: | 11.00 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 9.37 zł |
Dostępność:
31
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
Autorzy | Wypych Joanna |
---|---|
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Medycyna |
Wydawca | Medical Education |
Kod EAN/ISBN | 9788367696500 |
Liczba stron | 16 |
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
Autorka: Joanna Wypych
Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu organizmu człowieka w pełni sił witalnych i zdrowotnych, jednak nie istnieje jeden ogólnodostępny schemat żywienia dla pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Inaczej jest z osobą w pełni mobilną, aktywną zarówno fizycznie, jak i intelektualnie, a inaczej osobę w trakcie zaostrzenia, przed zabiegami operacyjnymi, czy też wymagającą uzupełnienia niedoborów pokarmowych wynikających z zespołu złego wchłaniania pojawiającego się w przebiegu zapaleń jelit.
Autora w poradniku omawia następujące zagadnienia:
produkty, które należy ograniczać
pokarmy wywołujące nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego
pokarmy wpływające na proces zapalny w jelicie
pokarmy wskazane w diecie osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
planowanie i przygotowywanie posiłków
co jeść w stanie zaostrzenia choroby?
a co jeść w okresach remisji?
Ponadto proponuje też JADŁOSPIS NA 7 DNI.
Autorzy | Wypych Joanna |
---|---|
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Medycyna |
Wydawca | Medical Education |
Kod EAN/ISBN | 9788367696500 |
Liczba stron | 16 |