Moje konto

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

9.37 zł
Rabat: 1.63 zł
Cena katalogowa: 11.00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 9.37 zł
-+
Dodaj do ulubionych

Dostępność: 31 Dużo

Czas realizacji:
48 godzin

Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »

Koszt dostawy

Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł

Darmowa dostawa

Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

Autorzy Wypych Joanna
Języki polski
Oprawa Miękka
Pkwiu 58.11.1
Rok wydania 2024
Tematyka Medycyna
Wydawca Medical Education
Kod EAN/ISBN 9788367696500
Liczba stron 16
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit Autorka: Joanna Wypych Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu organizmu człowieka w pełni sił witalnych i zdrowotnych, jednak nie istnieje jeden ogólnodostępny schemat żywienia dla pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Inaczej jest z osobą w pełni mobilną, aktywną zarówno fizycznie, jak i intelektualnie, a inaczej osobę w trakcie zaostrzenia, przed zabiegami operacyjnymi, czy też wymagającą uzupełnienia niedoborów pokarmowych wynikających z zespołu złego wchłaniania pojawiającego się w przebiegu zapaleń jelit. Autora w poradniku omawia następujące zagadnienia: produkty, które należy ograniczać pokarmy wywołujące nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego pokarmy wpływające na proces zapalny w jelicie pokarmy wskazane w diecie osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit planowanie i przygotowywanie posiłków co jeść w stanie zaostrzenia choroby? a co jeść w okresach remisji? Ponadto proponuje też JADŁOSPIS NA 7 DNI.
Autorzy Wypych Joanna
Języki polski
Oprawa Miękka
Pkwiu 58.11.1
Rok wydania 2024
Tematyka Medycyna
Wydawca Medical Education
Kod EAN/ISBN 9788367696500
Liczba stron 16