Zaburzenia odżywiania: Wszystko, co warto wiedzieć
45.72 zł | |
Rabat: | 13.28 zł |
Cena katalogowa: | 59.00 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 45.72 zł |
Dostępność: 51
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Zaburzenia odżywiania: Wszystko, co warto wiedzieć
Autorzy | Walsh B. Timothy, Attia Evelyn, Glasofer Deborah R. |
---|---|
Format | 14.8x20.5cm |
Języki | polski |
Miejscowość | Warszawa |
Oprawa | Miękka |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Psychologia |
Tłumacze | Pikiel Sylwia |
Tytuł oryginału | Eating disorders. What everyone needs to know |
Wydanie | 1 |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Kod EAN/ISBN | 9788301239527 |
Liczba stron | 274 |
Zaburzenia odżywiania charakteryzują się zakłóceniem wzorców odżywiania i zachowań związanych z jedzeniem. Oprócz tego, że negatywnie wpływają na dobrostan psychiczny i codzienne funkcjonowanie, generują także poważne zagrożenia dla zdrowia fizycznego. Są powszechnie uznawane za jedne z najbardziej niebezpiecznych zaburzeń psychicznych.
Ze względu na ryzyko dla zdrowia i uczucie rozpaczy towarzyszące zaburzeniom odżywiania jest zatem bardzo istotne, by prawidłowo identyfikować te problemy oraz wdrożyć terapię. Aktualne badania pokazują, że tylko około 50% osób spełniających kryteria zaburzeń odżywiania zgłasza się na leczenie. A przecież skuteczne terapie są dostępne, a pełne wyzdrowienie – możliwe. Ten kompleksowy, przystępnie napisany poradnik to świetne źródło informacji dla osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania oraz ich bliskich. Napisana przez wiodące autorytety w dziedzinie badań i leczenia zaburzeń odżywiania, książka Zaburzenia odżywiania. Wszystko, co warto wiedzieć odpowiada na podstawowe pytania dotyczące zaburzeń odżywiania, w tym jadłowstrętu psychicznego, żarłoczności psychicznej, zaburzeniu z napadami objadania się, a także nowo opisanego schorzenia, zaburzenia odżywiania polegającego na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów (AFRID).
Autorzy definiują te zaburzenia, wyjaśniają, co o nich wiemy na podstawie najnowszych badań naukowych i opisują, jak działa terapia. Wyjaśniają powszechne mity na temat zaburzeń odżywiania. To napisany przez najlepszych klinicystów i badaczy wyjątkowo praktyczny poradnik, który wyjaśnia, na czym polegają zaburzenia odżywiania i co wiemy na ich temat. Czytelnik dostaje jasne i zwięzłe informacje o najskuteczniejszych, opartych na dowodach naukowych terapiach i o tym, gdzie szukać pomocy dla siebie lub bliskiej osoby. Angela S. Guarda profesor psychiatrii specjalizująca się w zaburzeniach odżywiania, Department of Psychiatry, Johns Hopkins University School of Medicine
Autorzy | Walsh B. Timothy, Attia Evelyn, Glasofer Deborah R. |
---|---|
Format | 14.8x20.5cm |
Języki | polski |
Miejscowość | Warszawa |
Oprawa | Miękka |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Psychologia |
Tłumacze | Pikiel Sylwia |
Tytuł oryginału | Eating disorders. What everyone needs to know |
Wydanie | 1 |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Kod EAN/ISBN | 9788301239527 |
Liczba stron | 274 |