Nutripsychiatria
152.13 zł | |
Rabat: | 36.87 zł |
Cena katalogowa: | 189.00 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 152.13 zł |
Dostępność: 51
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Nutripsychiatria
Autorzy | Chmiel Ireneusz, Łojko Dorota |
---|---|
Format | 17.6x25.0cm |
Języki | polski |
Miejscowość | Warszawa |
Oprawa | Miękka |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Medycyna |
Wydanie | 1 |
Wydawca | PZWL |
Kod EAN/ISBN | 9788301236427 |
Liczba stron | 500 |
Dieta to bardzo ważna część składowa szeroko pojętej medycyny stylu życia, mogąca stanowić cenny element skutecznej terapii, w tym terapii chorób psychicznych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia ponad 50 jednostek chorobowych związanych ze złym odżywianiem, m.in. zaburzenia nastroju, depresję czy zaburzenia afektywne i lękowe, a jak się okazuje, działania dietetyczne są niezwykle ważne i pomagają w osiągnięciu harmonii psychicznej.
Depresja plasuje się w ścisłej czołówce najczęściej występujących chorób: cierpi na nią około 350 mln osób na świecie, w tym około 1,5 mln w Polsce. Statystki przekładają się również na liczbę pacjentów z problemami psychicznymi przyjmowanych w gabinetach dietetycznych. Zaburzenia afektywne i lękowe w istotny sposób obniżają jakość życia, a nieodpowiednio leczone mogą doprowadzić do śmierci (samobójstwa), dlatego należy zintegrować wszystkie możliwe instrumenty terapeutyczne, w tym dietoterapię, aby zwiększyć efektywność leczenia chorych.
Zainteresowanie znaczeniem diety w regulacji dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego przyczyniło się do pojawienia się pojęcia „nutripsychiatria”, definiowanego jako psychiatria „żywieniowa”, która uznaje rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz jej wpływ na skuteczność ich leczenia i profilaktyki. Niniejsza publikacja to pionierskie zmierzenie się z rzetelnymi informacjami opartymi na najnowszych badaniach naukowych, stanowiące próbę kompleksowego przedstawienia możliwości terapii dietą w zaburzeniach psychicznych.
Książkę dedykujemy głównie dietetykom klinicznym i lekarzom psychiatrii, którzy wiele wiadomości z publikacji będą mogli zastosować w swojej praktyce klinicznej. Mogą z niej skorzystać również studenci medycyny, psycholodzy i terapeuci oraz wszyscy interesujący się zagadnieniem wpływu odżywiania na psychikę.
Autorzy | Chmiel Ireneusz, Łojko Dorota |
---|---|
Format | 17.6x25.0cm |
Języki | polski |
Miejscowość | Warszawa |
Oprawa | Miękka |
Rok wydania | 2024 |
Tematyka | Medycyna |
Wydanie | 1 |
Wydawca | PZWL |
Kod EAN/ISBN | 9788301236427 |
Liczba stron | 500 |
Osoby, które kupiły produkt Nutripsychiatria kupiły także
-
dostępne 51 egz.
-
dostępne 51 egz.
-
dostępne 51 egz.
-
dostępne 25 egz.