Moje konto

Doskonalenie systemowego zarządzania w kontekście sustainability

71.72 zł
Rabat: 23.28 zł
Cena katalogowa: 95.00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 71.72 zł
-+
Dodaj do ulubionych

Dostępność: 100 Bardzo dużo

Czas realizacji:
72 godziny

Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »

Koszt dostawy

Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł

Darmowa dostawa

Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł

Doskonalenie systemowego zarządzania w kontekście sustainability

Autorzy Wysokińska-Senkus Aneta
Format B5
Rok wydania 2013
Wydawca Difin
Kod EAN/ISBN 9788376419060
Liczba stron 496
Doskonalenie systemowego zarzdzania w kontekcie sustainability

Ksika dostarcza informacji, jak przygotowa si na sprostania wyzwaniom przyszoci oraz pokazuje, jak doskonali zarzdzanie, czyli stawia wieloaspektowe cele, realizowa je oraz mierzy i analizowa wyniki, tak aby zagwarantowa jej przetrwanie i rozwój, czyli realizacj najwaniejszego celu funkcjonowania kadej organizacji.
 
Aby w przyszoci osign sukces ekonomiczny przy zapewnieniu rozwoju spoecznoci lokalnych oraz poszanowaniu lub wzbogaceniu walorów rodowiska powinno si ustala cele w obszarach ekonomicznym, spoecznym i rodowiskowym oraz  je konsekwentnie realizowa. Analiza tendencji rozwojowych wskazuje, i aktywna postawa w tych obszarach bdzie nie tylko warunkiem sukcesu, ale bdzie wymagana normami midzynarodowymi oraz przepisami prawa.
Organizacje, które w krótkim czasie skoncentruj si na wdroeniu zasad koncepcji sustainability nie tylko speniaj wymagania, ale bd miay szanse na zbudowanie dugookresowej przewagi konkurencyjnej.

Wstp
 
Rozdzia 1
Zarzdzanie wobec wyzwa przyszoci
   1.1. Koncepcje lece u podoa efektywnoci zarzdzania organizacjami
   1.2. Nowoczesne paradygmaty zarzdzania
      1.2.1. Interesariusze
      1.2.2. Rola najwyszego kierownictwa w kreowaniu efektywnej organizacji
      1.2.3. Praca zespoowa
      1.2.4. Innowacje i doskonalenie organizacji
      1.2.5. Cele organizacji, metody ich realizacji oraz mierniki w procesie
      doskonalenia
   1.3. Triple bottom line i inne koncepcje sustainability
   1.4. Spoeczna odpowiedzialno biznesu
   1.5. Zarzdzanie systemowe
   1.6. Zarzdzanie holistyczne
Rozdzia 2
Wybrane systemy zarzdzania oraz ich efektywno
 
   2.1. Trendy w zarzdzaniu a rozwizania systemowe
   2.2. Efektywno wybranych systemów zarzdzania w ujciu makroekonomicznym
   2.3. Perspektywy rozwoju oraz efektywno wybranych systemów zarzdzania
   w ujciu mikroekonomicznym
      2.3.1. Zarzdzanie jakoci
      2.3.2. Zarzdzanie rodowiskiem
      2.3.3. Zarzdzanie bezpieczestwem i higien pracy
6 | Spis treci
Rozdzia 3
Doskonalenie i efektywno organizacji w kontekcie sustainability
 
   3.1. Istota pomiaru efektywnoci organizacji
   3.2. Korzyci i trudnoci z wdroenia systemu pomiaru efektywnoci organizacji
   3.3. System pomiaru efektywnoci organizacji
      3.3.1. Ewolucja pomiaru efektywnoci
      3.3.2. Kluczowe koncepcje pomiaru efektywnoci
   3.4. Zasady sustainability a skuteczno organizacji
      3.4.1. Jonson & Johnson
      3.4.2. SAP AG
      3.4.3. Intel Corporation
      3.4.4. BMW
      3.4.5. Minnesota Mining and Manufacturing Company
Rozdzia 4
Model Strategic Holistic Performance Development and Improvement
(S-HPD&I)
 
   4.1. Metodyka bada empirycznych
      4.1.1. Przedmiot i zakres badania
      4.1.2. Cele badania
      4.1.3. Problemy badawcze
      4.1.4. Hipotezy badawcze
      4.1.5. Przedstawienie procesu badawczego
      4.1.6. Dobór i charakterystyka próby badawczej
   4.2. Zaoenia modelu S-HPD&I
   4.3. Metodyka opracowywania i wizualizacji modelu S-HPD&I
   4.4. Model S-HPD&I
      4.4.1. Faza 1 – Okrelenie wymaga interesariuszy i uwarunkowa
      wewntrzorganizacyjnych
      4.4.2. Faza 2 – Okrelenie celów i mierników sprawnoci
      4.4.3. Faza 3 – Realizacja, kontrola i doskonalenie
Rozdzia 5
Analiza luki zarzdzania wedug modelu S-HPD&I oraz wyniki
bada empirycznych
 
   5.1. Zaoenia metodyczne badania analizy luki zarzdzania
   5.2. Faza 1 – Okrelenie wymaga interesariuszy i uwarunkowa
   wewntrz organizacyjnych
   5.3. Faza 2 – Okrelenie celów i mierników sprawnoci
      5.3.1. C01 – Przetrwanie i rozwój organizacji
      5.3.2. C02 – Wzajemnie korzystne relacje z inwestorami
      5.3.3. C03 – Zrównowaona warto rynkowa
      5.3.4. C04 – Zrównowaona warto niematerialna
Spis treci | 7
      5.3.5. C05 – Zrównowaona warto materialna
      5.3.6. C06 – C08 Cele sustainability
      5.3.7. C09 – Wysoka efektywno organizacyjna
      5.3.8. C10 – Wzajemnie korzystne relacje z klientami
      5.3.9. C11 – Wzajemnie korzystne relacje z pracownikami
      5.3.10. C12 – Wzajemnie korzystne relacje z zarzdem
      5.3.11. C13 – Wzajemnie korzystne relacje z dostawcami i partnerami strategicznymi
 
      5.3.12. C14 – Wzajemnie korzystne relacje z ustawodawcami
      5.3.13. C15 – Wzajemnie korzystne relacje ze spoeczestwem
      5.3.14. C16 – Minimalizacja wpywu na rodowisko
      5.3.15. C17 – Spenione wymagania norm i kodeksów fakultatywnych
     5.3.16. C18 – Spenione oczekiwania pozostaych interesariuszy
   5.4. Faza 3 – Realizacja, kontrola i doskonalenie
      5.4.1. P1 – Analizowanie wymaga, uwarunkowa i celów
      5.4.2. P2 – Formuowanie wizji, misji i strategii oraz mierników i wskaników
      5.4.3. P3 – Projektowanie procesów gównych, pomocniczych i adu
      korporacyjnego
      5.4.4. P4 – Wsparcie realizacji strategii poprzez zabezpieczenie odpowiednich
      zasobów
      5.4.5. P5 – Realizacja strategii i planów szczegóowych
      5.4.6. P6 – Pomiar i analizowanie
      5.4.7. P7 – Przywództwo
      5.4.8. P8 – Zarzdzanie wiedz
      5.4.9. P9 – Integracja systemów zarzdzania
      5.4.10. CI – Cige doskonalenie
      5.4.11. RA – Analiza ryzyka
   5.5. Okrelenie krytycznych zmiennych dla doskonalenia organizacji w kontekcie
   sustainability
   5.6. Moliwoci zastosowania modelu S–HPD&I w praktyce
   5.7. Zgodno modelu z wytycznymi odnonie do koncepcji doskonalenia i pomiaru
   efektywnoci
Zakoczenie
Autorzy Wysokińska-Senkus Aneta
Format B5
Rok wydania 2013
Wydawca Difin
Kod EAN/ISBN 9788376419060
Liczba stron 496
Ocena:
:
:
: