Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
28.54 zł | |
Rabat: | 9.26 zł |
Cena katalogowa: | 37.80 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 28.54 zł |
Dostępność: 105
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
Autorzy | Fiedurek Jan |
---|---|
Format | 24.0x16.6 |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Rok wydania | 2018 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | UMCS |
Kod EAN/ISBN | 9788322790991 |
Liczba stron | 248 |
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autora
Autorzy | Fiedurek Jan |
---|---|
Format | 24.0x16.6 |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11.1 |
Rok wydania | 2018 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | UMCS |
Kod EAN/ISBN | 9788322790991 |
Liczba stron | 248 |