Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.
125.62 zł | |
Rabat: | 15.68 zł |
Cena katalogowa: | 141.30 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 119.28 zł |
Dostępność: 1
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.
Języki | polski |
---|---|
Oprawa | Twarda |
Pkwiu | 58.11.1 |
Redakcja | Sznitowska Małgorzata, Jambor Jerzy |
Rok wydania | 2022 |
Tematyka | Medycyna |
Wydawca | Medpharm |
Kod EAN/ISBN | 9788378461531 |
Liczba stron | 322 |
Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.
Języki | polski |
---|---|
Oprawa | Twarda |
Pkwiu | 58.11.1 |
Redakcja | Sznitowska Małgorzata, Jambor Jerzy |
Rok wydania | 2022 |
Tematyka | Medycyna |
Wydawca | Medpharm |
Kod EAN/ISBN | 9788378461531 |
Liczba stron | 322 |