Vademecum żywienia człowieka
28.50 zł | |
Rabat: | 1.50 zł |
Cena katalogowa: | 30.00 zł |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 28.50 zł |
Dostępność: 3
Czas realizacji:
48 godzin
Średnia ocena: 0
Dodaj recenzję »
Koszt dostawy
Standardowy koszt dostawy na terenie RP od 7,99zł
Darmowa dostawa
Do darmowej dostawy pozostało: 399.00 zł
Vademecum żywienia człowieka
Autorzy | Jabłoński Marcin |
---|---|
Format | 16.5x23.5cm |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11 |
Rok wydania | 2016 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | Medyk |
Kod EAN/ISBN | 9788364045455 |
Przedmowa
„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.
Vademecum przedstawia charakterystykę składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz wody), jak również fitozwiązków i substancji antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia energii, zapotrzebowania energetycznego i wartości kalorycznej żywności. W książce znajdują się również informacje o metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia i zasadach układania jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w tym również różnych form wegetarianizmu. Czytelnicy znajdą tu także zarys żywienia dietetycznego.
Atutem publikacji jest fakt, iż została opracowana na podstawie szerokiego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z książki bardzo ułatwia znajdujący się na końcu słownik pojęć.
Pomysł na tę publikację narodził się podczas studiów Autora. Marcin Jabłoński uczestniczył w zajęciach, które prowadziłam na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowując się do kolejnych zajęć i egzaminów, sporządzał notatki w taki sposób, by móc się szybko uczyć. I ten pomysł wykorzystał w „Vademecum żywienia człowieka”.
Autor niniejszego opracowania ma nadzieję, że pomoże ona wszystkim zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu żywienia człowieka, którą można wykorzystać w codziennym planowaniu menu. A może niektórzy z Czytelników zwiążą swoją przyszłość z tą interdyscyplinarną nauką?
Będąc konsultantem tej publikacji, starałam się również dodać coś z mojego doświadczenia, np. skróty, które w bardzo szybki sposób pozwalają zapamiętać trudne nazwy, jak: FILM TW – sposób na nauczenie się aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach itp.
Jako nauczyciel z dwudziestoletnim stażem pracy wiem, jak istotną rolę w procesie uczenia pełni podręcznik. Vademecum uważam za bardzo przydatne, zachęcam zatem do nabycia tej książki i systematycznego korzystania z niej.
Edyta Gulińska
Autorzy | Jabłoński Marcin |
---|---|
Format | 16.5x23.5cm |
Języki | polski |
Oprawa | Miękka |
Pkwiu | 58.11 |
Rok wydania | 2016 |
Tematyka | Zdrowie Uroda |
Wydawca | Medyk |
Kod EAN/ISBN | 9788364045455 |